24 KLEPPEN STELLEN


EVEN UITKLEDEN


EN NU HET ECHTE WERK

EN DIT IS DE BINNENKANT

Hier is de aandrijving van de nokkenassen duidelijk te zien.

De krukas drijft de uitlaatnokkenassen aan. Een 1:1 kettingoverbrenging tussen de uitlaatnokkenassen en de inlaatnokkenassen zorgt voor de aandrijving van de inlaatnokkenassen. Beide nokkenassen bestaan uit 2 delen. Het bleek niet eenvoudig om de holle nokkenassen in een stuk te maken. Bovendien zijn de lagers in de kop van twee kanten geboord. Ieder deel heeft dus 6 nokken. De koppeling tussen de assen is door middel van een koppelstuk (in feite een cilindrisch plaatje met aan iedere kant (maar haaks op elkaar) een rechthoekige verhoging. Deze verhoging valt in een sleuf aan het uiteinde van de nokkenassen.) Dit koppelstuk kan zo compenseren voor iets uit het center lopende nokkenassen.

De aandrijving van het tandwiel op de uitlaatnokkenassen is 1:2 vanaf de krukas. Dit tandwiel is wat groter; het tandwiel om de krukas kan immers niet kleiner zijn dan de krukas zelf.


CONTROLE VAN DE KLEPSPELING

Maak een tekening van de bovenkant van de cilinderkop om er de klepspeling bij te schrijven. De klepspeling is volgens mijn Owners Manual 0.08 -0.02 +0.05 mm (0.06 .. 0.13 mm) Volg de procedure in het Owners Manual of een werkplaatsboek om de volgorde te bepalen.

Voor de controle van de inlaatklepspeling de oliedammen (rubber plaatjes) even er uittrekken.

ZO DOE JE DAT (ZONDER ROLEX KAN HET OOK)


VERVANGEN VAN DE STELPLAATJES

Tussen de 2 nokken voor een cilinder is een geslepen ring zonder nok. Door hier iets onder te steken is het mogelijk de 2 kleppen naar beneden te drukken en ruimte te maken om het stelplaatje er uit te lichten.

OF GEBRUIK EEN RATEL. KAN IE OOK NIET DE VERKEERDE KANT OP!


EN WEER IN ELKAAR


PARELMOERKLEURIG GESPOTEN KLEPPENDEKSEL

Het kost een paar centen (20000 oude centen om precies te zijn) maar dan heb je ook wat.

Het kleppendeksel is van met blanke lak gespoten aluminium. Ziet er leuk uit, maar bij beschadigingen in de lak komt er troep onder en gaat het er snel uiterst goor uitzien. Vergeleken met oudere engelse motorfietsen zoals een Triumph is het aluminium van een optisch veel slechtere kwaliteit. Om andere ( belangrijkere ) eigenschappen te verbeteren worden er legeringen toegepast die niet zo fraai zijn te polijsten.

EN WAT DAN